Nordmøre

Nordmør (eldre namneform) eller Nordmøre (den vanlegaste namneforma i dag) er eit historisk landskap og ein region i Midt-Noreg. I nyare tid blir Nordmøre vanlegvis definert som dei noverande kommunane Aure, Averøy, Eide, Gjemnes, Kristiansund, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll i Møre og Romsdal samt Rindal og delar av Heim i Trøndelag.

Her har vi vikinghistorie, gravhauger, båtkultur, episke sjøslag, Norges dåpsattest og Håkon Adelsteinsfostre, Norges første kristne konge som startet kristningen av landet på Nordmøre. 

Priser

Med vidt forskjellige format på bilder blir det en hodepine og lage prisliste. Derfor valgtes modellen og beregne pris pr. kvadratmeter. Som et eksempel vil en størrelse i 35 x 55 cm komme på Nkr. 1440.- 

Høgseth med Freikollen. 

Ikke alle liker plasttauverk, men det ga anledning til og lage samtidskunst fra et vakkert sted.

Hustadvika, kjent som et av de farligste havstykkene langs Norskekysten. 

Her ved Atlanterhavsvegen med Kråka og Kalvskjæret, to av mange skjær i området.  

Hopen på Smøla der fornøyde sauer beiter uvitende om Barbarahusets historie.

"Rastarkalv". I året 955 sto slaget på Frei mellom Eirikssønnene og Håkon Adalsteinsfostre der blandt mange andre bonden og krigeren Egil Ullserk ble drept. I midten står den opprinnelige bautasteinen fra Freineset mens de to andre er hentet fra Bolga og Endreset. Rundt bautasteinene er det laget en forhøyning med rullestein hentet fra en av kongsgårdene på Bjerkestrand.


Bautasteinene på Rastarkalv.

De tre bautasteinene er, som nevnt, reist til minne om bonden og krigeren Egil Ullserk. Han var mannen Håkon den Gode Adelsteinsfostre rådførte seg med da han oppholdt seg på Frei når han fikk høre at Eirikssønnene var på vei med en stor hær. Etter initiativ av Ole Jullum fikk Egil Ullserk sin bauta i 1878. Lenge sto den ytterst på Freineset, men i følge Snorre sto det opprinnelig tre bautasteiner på Egil Ullserks grav, og på begynnelsen av 1970-tallet ble det gjort vedtak om å samle de tre bautasteinene.

"þar lét Hákon konungr leggja Egil ullserk í skip ok með honum alla þá menn, er af þeira liði höfðu fallit, lét bera þar at jörð ok grjót. Hákon konungr lét ok fleiri skip upp setja ok bera á valinn, ok sér Pá hauga enn fyrir sunnan ­Fræðarberg" (Utdrag fra Håkon den godes saga, Heimskringla). "der lar kong Håkon Egil Ullserk legges i skip og de deres menn som stupte, lar der bli båret jord og stein. Kong Håkon lar det også bli satt opp flere skip på engen og bærer de døde dit og man ser fortsatt de haugene sør for Freihaugen". Slik avsluttes historien om slaget på Rastarkalv i Håkon den godes saga.


Veiholmen, på vakre Smøla er fiskeværet der denne stemningen ligger midt i sentrum. 

Fiskeværet Bud.

Ligger i Hustadvika kommune, ytterst ute på Romsdalskysten og er meget trivelig og særegent, når været er med, som her.  

Benyttet i Norsk Ukeblads spalte "Norge Rundt".